NIEUWS

Hier leest u het laatste nieuws over Netspar en Netspar-gerelateerde onderwerpen. Om automatisch op de hoogte te blijven, kunt u zich aanmelden voor onze maandelijkse Newsflash. HIER AANMELDEN  
Verhogen financiële prikkels de arbeidsparticipatie van arbeidsongeschikten?

“Financiële prikkels verhogen de arbeidsparticipatie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten in de WIA, maar zijn niet effectief voor lage inkomens.” Het aantal arbeidsongeschikten in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) groeit. De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kent een financiële prikkel voor uitkeringsgerechtigden na afloop van de eerste fase van hun uitkering om naar vermogen te werken. Verhoogt deze financiële prikkel zoals beoogd de…

Pensioenkeuzes: “de keuzevrijheid van deelnemers mag niet leiden tot ongewenste situaties”

Individuen kunnen op verschillende manieren de snelheid waarmee het pensioenkapitaal wordt opgenomen beïnvloeden. In dit artikel wordt onderzocht welk effect keuzevrijheid op de hoogte van de pensioenuitkering kan hebben. We laten zien dat te veel keuzevrijheid mogelijk kan leiden tot ongewenste situaties waarbij de deelnemer veel minder pensioen krijgt dan in het geval waarbij geen keuzemogelijkheden worden benut. Een manier om dit te voorkomen,…

Wijzigen van de bedrijfstakpensioenregeling: tussen pensioenfondsbestuur en sociale partners

“Verplichte pensioenfondsen niet verplicht om door sociale partners overeengekomen wijzigingen door te voeren” Twee recente voorbeelden in de Nederlandse jurisprudentie illustreren het gebrek aan duidelijkheid over wie bevoegd is wijzigingen door te voeren in verplichte bedrijfstakpensioenfondsen: de sociale partners of het pensioenfonds. Die duidelijkheid is nodig omdat  pensioenregelingen vanwege de overstap van het huidige naar het nieuwe pensioenstelsel zullen moeten veranderen. Er zijn twee…

Steunt het grote publiek verlaging van AOW-leeftijd voor fysiek zware beroepen?

“Publieke steun voor verlaging van AOW-leeftijd in bepaalde gevallen, maar meer maatregelen nodig in de zorg en druk op oudere werknemers moet omlaag” In de toekomst zullen oudere werknemers te maken krijgen met een dubbele last: langer doorwerken en mantelzorg verlenen. In deze studie is onderzocht hoe Nederlandse burgers in bepaalde gevallen aankijken tegen een verlaging van de AOW-leeftijd en welke factoren daarbij een…

Opleidingsverschillen in levensverwachting: De bijdrage van acht risicofactoren

“Een substantiële vermindering van de ongelijkheden in levensverwachting vereist beleidsmaatregelen met betrekking tot een breed scala aan gezondheidsbepalende factoren” In deze studie is het effect van verschillende risicofactoren op de verschillen in levensverwachting tussen mannen en vrouwen in Nederland in de leeftijd van 35 tot 80 jaar met een hoge of lage opleiding beoordeeld. De gegevens zijn vergeleken met de cijfers voor Noordwest-Europa. Daarbij…

Verbeteren van de inzetbaarheid van oudere werknemers tot aan pensioen

“HR-beleid gericht op langdurige inzetbaarheid helpt ouderen aan het werk te houden” Een aanzienlijke groep mensen strandt voor de pensioengerechtigde leeftijd op de arbeidsmarkt en moet dan een beroep doen op sociale regelingen of eigen middelen om in hun bestaan te voorzien. Langer doorwerken kan de financiële positie van ouderen verbeteren. Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, kan een combinatie van persoonlijke begeleiding met een…

In hoeverre is met deeltijdpensionering een toereikend pensioen geborgd?

“Deeltijdpensionering faciliteert het verminderen van werkdruk en het behouden van een adequaat pensioeninkomen” Deeltijdpensionering voor de AOW-leeftijd kan mensen helpen om tegelijkertijd de werkdruk te verminderen en een adequaat pensioeninkomen te verzekeren. Na een carrière van voltijdswerk bereiken zij die deeltijds met pensioen gaan in plaats van voltijds veel vaker een inkomensvervanging van 70% bij gedeeltelijke pensionering en vervolgens een hogere inkomensvervanging bij volledige…

Terugkijken: online conferentie Pensioenakkoord… en nu?

Op dinsdag 7 juli organiseerden de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars en Netspar de online conferentie ‘Pensioenakkoord… en nu?’ Middenin de actualiteit en met 14 sprekers en meer dan 500 deelnemers was deze conferentie met recht een succes, waar we met veel plezier naar terug kijken. Voor wie de conferentie onverhoopt gemist heeft of graag alle presentaties (nog eens) wil zien, zijn nu de…

Verschillen in ideeën over pensionering tussen zzp’ers en werknemers

“Werkkenmerken zoals flexibiliteit helpen om het werken langer vol te houden” Gemiddeld genomen willen zelfstandigen ruim twee jaar later met pensioen dan mensen in loondienst. Ook zijn zij vaker onzeker over hun toekomstige leeftijd van pensionering. Eerder onderzoek suggereert dat dit verschil deels verklaard wordt doordat zzp’ers niet altijd voldoende gespaard hebben om eerder te kunnen stoppen met werken. Deze studie onderzoekt of ook…

Doorbeleggen met garanties?

“Het combineren van een vaste en variabele annuïteit heeft toegevoegde waarde voor deelnemers” De Wet verbeterde premieregeling maakt doorbeleggen na pensioendatum mogelijk, maar daar zijn risico’s aan verbonden. We hebben een aantal verschillende invullingen van doorbeleggen doorgerekend via een simulatiestudie op basis van financiële scenario’s van De Nederlandsche Bank. We vergelijken alternatieve manieren om aandelenrisico te beheersen en te spreiden over door de tijd….

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20231704_DNB_Blacklogo
svb
B20211216_shell download
B20160708_uva
B20200924_Ortec Finance logo 250px_banner_small
Bekijk al onze partners