Herstelpotentieel voor pensioenfondsen in onderdekking

“Minder risicomijdende beleggingsstrategieën verbeteren het herstel in ongunstige scenario’s”

Pensioenfondsen hebben de ambitie om deelnemers na pensionering een inkomen te bieden dat hun levensstandaard in reële termen handhaaft. Door de lage rente sinds 2008 is het voor pensioenfondsen moeilijker geworden om deze reële ambitie voor hun deelnemers waar te maken. In reële termen gemeten (dus inclusief prijsindexatie) zijn Nederlandse pensioenfondsen ernstig onder-gefinancierd. In dit paper stellen we de vraag: welke investeringsstrategie kan het beste worden ingezet om de kans op het bereiken van een “reële ambitie” te maximaliseren?

Lees one pager

 

Kernboodschap voor de sector

Optimalisatie op basis van nutsfuncties met een gedefinieerde ambitie kan goede beleggingsstrategieën opleveren wanneer de marktwaarde van de “ambitie” hoger is dan de premie-bijdragen.

 

Meer weten?

Lees het paper ‘The Recovery Potential for Underfunded Pension Plans’ van Li Yang ¹, Antoon Pelsser ¹ ² en Michel Vellekoop ² (¹UM, ²UvA).

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20180327_logo_PGB-Pensioendiensten_grijswaarden
B20160708_aegon
B20160708_maastricht university
B20160708_B20160615_Stichting-van-de-Arbeid-logo
B20160708_radboud
Bekijk al onze partners