Netspar kennisgroepen

Netspar beoogt om de beschikbare kennis zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor medewerkers van de Netspar partners en ruimte te bieden voor het inbrengen van nieuwe onderzoeksvragen. Er komt daarom binnenkort een geheel vernieuwde website en ook de kick-off van de Netspar kennisgroepen tijdens het Pensioen en Wetenschap jaarcongres krijgt een vervolg.

Het onderzoek dat Netspar uitvoert en faciliteert, vindt plaats binnen de kaders van de Netspar Kennisagenda. Het multidisciplinaire onderzoek wordt gecoördineerd in vijf programma’s:

1. Welzijn en welvaart van ouderen
2. Communicatie en kiezen
3. Werk, pensioen, wonen en zorg
4. Sparen, beleggen en verzekeren
5. Instituties, governance en solidariteit

Kennisgroepen zijn een platform om per thema in de Netspar onderzoeksagenda bijgepraat te worden over Netspar onderzoek met de mogelijkheid om laagdrempelig vragen te stellen en mee te denken over nieuwe onderzoeksvragen.

Tijdens de vorige (online) bijeenkomst op 1 februari is onder meer gesproken over zaken als digitale en financiële laaggeletterdheid, de pensioenkloof, de beperkte verzekering van klimaatrisico’s, en de gewenste aanpassing van de governancestructuur van fondsen.

Dit heeft onder ander geleid tot een kennisevenement over de pensioenkloof in april en een rondetafelbijeenkomst over de governancestructuur in september. We komen graag op deze en andere onderwerpen terug tijdens onze volgende kennisgroepen op donderdag 27 juni. We nodigen je van harte uit om aan te sluiten en mee te praten tijdens één of meerdere kennisgroepen, aanmelden kan via onderstaande formulier.

9.00-10.00 uur

Moderatie door Lisa Brüggen

Communicatie en kiezen In de sessie communicatie en kiezen wordt onder andere aandacht besteed aan de effectiviteit van verschillende vormen van keuzebegeleiding en de (ethische) uitdagingen bij het gebruik van online tooling in keuzebegeleiding. Verder wordt er van gedachte gewisseld over de uitdagingen om de uitkomsten van de nieuwe pensioencontracten toegankelijk over te brengen.
10.00-11.00 uur

Moderatie door Jochem de Bresser, met een inhoudelijke bijdrage van Marike Knoef (TiU)

Welzijn en welvaart van ouderen In de sessie Welzijn en welvaart van ouderen wordt gepraat over zaken als de vermogensverdeling van ouderen, individueel spaargedrag, en de hoogte van het aanvullende pensioen en is er aandacht voor de (on)toereikendheid van pensioen, dit in het kader van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek pensioenopbouw.
14.00-15.00 uur

Moderatie door Jochem de Bresser

Werk, pensioen, wonen en zorg Bij werk, pensioen, wonen en zorg worden zaken als de (on)mogelijkheden om gezond langer door te werken, de interactie tussen wonen en zorg (waaronder nieuwe hypotheek vormen).
15.00-16.00 uur

Moderatie door Mathijs van Dijk en Bas Werker

Sparen, beleggen en verzekeren – Instituties, governance en solidariteit In de sessie over sparen, beleggen en verzekeren en Instituties, governance en solidariteit  komen thema’s aan bod zoals beleggingsrisico’s voor en na de Wtp transitie, alsmede vragen rond duurzaam beleggen en solidariteit.

 

Locatie: Tilburg University Seminar Room K834 Warandelan 2 5037 AB Tilburg

Netspar, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, is een denktank en kennisnetwerk. Netspar is gericht op een goed geïnformeerd pensioendebat.

MEER OVER NETSPAR


Missie en strategie           •           Netwerk           •           Organisatie           •          Podcasts
Board Brief            •            Werkprogramma 2023-2027           •           Onderzoeksagenda

OVER NETSPAR

Onze partners

B20210618_Achmea_logo_grey
B20160708_universiteit utrecht
B20160708_erasmus
B20160708_ministeries
B20210909_SPMS_logo download greyscale smaller
Bekijk al onze partners